Insekter och sensorisk överkänslighet

Innehållsinfo: Den här texten handlar om insekter och sensorisk överkänslighet. Det är inga bilder och endast myggor nämns vid namn.

Jag vill berätta om varför insekter är jobbiga för mig. Jag tänker att det kan vara relevant för andra som är sensoriskt överkänsliga (t.ex. personer som har NPF) eller har anhöriga som är det. Särskilt på sommarhalvåret är det ett problem att det finns insekter utomhus och i viss mån inomhus. Det beror på att jag är överkänslig för vissa sorters sensoriska intryck. Värst är det med dem som flyger omkring. Deras surrande ljud är plågsamt för mig, särskilt när de kommer nära mig eller om det är i mitt sovrum när jag försöker sova. En plötslig lätt beröring är mycket obehagligt för mig, vare sig det är mitt eget hår som fångats av vinden eller en insekt. Ibland råkar jag göra ett utrop pga de plötsliga, obehagliga intrycken. Jag önskar att folk kunde förstå det här bättre. Det är inte konstigare att jag ropar ”uaaaah” när det händer än att någon som råkar slå sig ropar ”aaaaj”.

Det finns också många som har fobi för insekter. De förtjänar också att tas på allvar och det är inte okej att håna eller förminska lidandet som det innebär. Sensorisk överkänslighet kan inte tränas bort. En del tror att fobier med säkerhet kan tränas bort, särskilt när det handlar om fobier som andra har. Psykologisk behandling kan fungera för en del, men det fungerar inte för alla. Det är dessutom mycket påfrestande att genomgå en sån. Den drabbade är den enda som får och kan avgöra om det ens är ett alternativ värt att överväga.

Vare sig det handlar om sensorisk överkänslighet och/eller en fobi kan det alltså behövas acceptans från omgivningen och anpassningar som t.ex. insektsnät vid fönster och dörrar, myggmedel, kläder som skyddar mot intryck eller som inte lockar till sig insekter. Jag har för mig att färger på kläder kan påverka, men jag minns inte hur i såna fall. Parfymerade produkter som t.ex. schampo och sköljmedel verkar locka till sig insekter enligt mig. Om du har ett barn som inte vill vara ute när det är för mycket insekter: Respektera det och låt barnet vara inomhus.

 

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

2 reaktioner till “Insekter och sensorisk överkänslighet”

  1. Ljusa kläder drar till sig stickande insekter mer än mörka. Jag önskar att jag hade fått vara inne mer när det var mycket myggor och sånt. Önskar överhuvudtaget att din blogg på något vis varit tillgänglig när jag var barn och att min mamma hade fått en förståelse för mina svårigheter genom att läsa den. Inte för att jag hade fått min autismdiagnos då men ändå. Jag har inte ”vant” mig vid insekter men eftersom mitt beteende (skrika, springa iväg och slå med armarna) inte accepterades så stålsatte jag mig helt enkelt länge. Det är givetvis extremt ansträngande, särskilt som det ofta då är i sällskap och man också ska vara social och försöka hänga med och delta i ett samtal. Dom senaste åren har jag försökt avträna mig från bland annat det påtvingade beteendet och har försökt återigen hitta mitt normala beteende och reaktioner på omgivningen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s