Sluta ljuga om regler

Jag hörde häromdagen en vuxen som ljög för ett barn som hen hade ansvar för. Barnet ville byta plats i bussen till en annan plats. Den vuxna sa då: ”Vet du, man sätter sig när man kliver på bussen. Sen får man sitta där. Då byter man inte plats. Nej, sitt still.”

Det är inte sant. Det finns ingen sån regel på den bussen. Det är ofta både genomförbart och tillåtet att byta från en sittplats till en annan, och folk gör det ibland. Det den vuxna gör är att säga att barnets vilja spelar ingen roll. Vuxnas ord är lag, även när de ljuger. I det här fallet är det inte orimligt att tänka sig att den vuxna inte vill att barnet ska riskera att ramla om hen lämnar sätet medan bussen är i rörelse. Det finns god anledning att inte byta plats i bussen när och hur som helst. Men barnet har säkert också en anledning till varför hen vill byta plats, en anledning som den vuxna inte visar något som helst intresse för att ta reda på. Istället får hen en tillrättavisning, en demonstration av vem som bestämmer. Den vuxna förmedlar också att det är viktigt att inte bete sig på ett sätt som avviker från normen. Hen framställer ”hur man gör”, dvs hur andra gör, som viktigt. Hen ger bilden att eftersom folk (enligt hen) inte byter plats, betyder det att man inte ska byta plats. Det är fel att byta plats. Det är rätt att sitta still.

Tänk dig att det här mönstret upprepas från alla möjliga vuxna under hela din uppväxt. De bestämmer något, och du ska lyda utan att de förklarar varför. Du ska komma ihåg och följa alla dessa regler som man vägrar förklara hur /om de är motiverade. Vissa av dem kan vara omöjliga för dig att följa. De vuxna påstår saker som inte stämmer, men de har rätt och du har fel. Du är bråkig om du invänder. Det spelar ingen roll vad du vill och mår bra av, utan du ska göra som andra gör. Men om andra gör som de vuxna säger att man inte ska göra, då ska du inte göra som dem.

Att inte bli respekterad som en riktig människa med en egen vilja är skadligt för alla barn. Autister är en grupp som drabbas extra hårt av denna avhumanisering, som inte heller upphör när vi blir vuxna. Vi kan inte förstå regler, sägs det. Det är ett så förenklat påstående att det blir rent fel. Börja med att skilja på att känna till en regel, att förstå anledningen till den, att kunna följa den och att följa den. Fortsätt sedan med att sluta ljuga för oss.

 

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

5 reaktioner till “Sluta ljuga om regler”

 1. Jag gillar det du skriver och ogillar lögner. Jag har aldrig ”lärt mig ljuga” och har svår än idag att genomskåda lögner. Jag tror att alla talar sanning, fast jag vet att det inte är så. Kanske vill jag tro att alla talar sanning. Jag har svårt att skilja på detta. 50+ med en lång universitetsutbildning – ändå klarar jag mycket långt från alltid av att skilja på sanning och lögn. Naiv, godtrogen, ointelligent är några av de snällare sakerna jag blivit kallad för genom åren. Jag vet inte om jag har någon diagnos som förklarar detta. Det jag däremot vet är att min vilja var totalt betydelselös från det att jag började skolan 1970! (Men det förstod jag inte förrän så där 35 år senare!)
  Så det är förvirrande när människor ljuger och en inte förstår att de gör det. Och om en förstår att så förstår en inte varför! Ändå är jag beteendevetare – så kan det gå!
  Tack för ett mycket bra inlägg.
  //P-L
  Livets Skiftningar

  Gillad av 1 person

 2. Håller med dig helt här.

  Ljugande personers strategi är fel även utifrån säkerhetssynpunkt. Genom att inte berätta när det är lämpligt respektive olämpligt att flytta sig så riskerar de att barnen bryter mot deras ”regel” och reser sig vid fel tillfälle.

  Genom korrekt information (undvik att flytta dig när bussen rör sig) minskar säkerhetsrisken.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s