Tankar om att inte alltid vara (muntligt) verbal

Jag håller på och läser boken Typed Words, Loud Voices (ISBN-10: 0986183520. ISBN-13: 978-0-9861835-2-2). Det är en bok som innehåller en samling texter skrivna av många olika personer som kommunicerar, helt eller delvis, genom att skriva. Här finns mer info om den: https://www.amazon.com/Typed-Words-Loud-Voices-Sequenzia-ebook/dp/B00VN41QBE

Det var inte så länge sen som jag förstod att det är inte alltid jag kan kommunicera genom att forma ljud. Det var några år sen tror jag. Jag menar, jag visste det förut men ändå inte. Det känns lite konstigt i efterhand, men jag tror att jag inte kunde skilja på att lyckas säga något och att lyckas få fram vad jag egentligen ville säga, vad jag tänkte. Man sa åt mig att det jag sa var det som jag menade. Annars hade jag ljugit. Man sa att jag var otrevlig när jag var kortfattad. Ibland lyckades jag inte säga någonting alls, men efter som alla ”visste” att jag kunde prata så var det nog att jag inte ville säga nåt, eller att jag var blyg och sånt… Eller jävlades. Men jag kan konstatera i efterhand att det varierade hur bra jag lyckades kommunicera verbalt. I alla fall, jag känner igen mig mycket i flera av texterna som jag läst hittills i boken, särskilt de som är skriva av personer som är muntligt verbala ibland eller i viss utsträckning, men som behöver och tycker bättre om att uttrycka sig genom skrift.

Jag tänker att det är ingen slump att de vänner och nära relationer jag har som jag tycker känner mig och förstår mig är såna som jag helt eller delvis kommunicerar skriftligt med. Jag kan till och med gå så långt som att säga att det går inte att lära känna mig utan att kommunicera med mig i skrift. Det är en illusion om det verkar så. Det är inte så många som känner mig.

När jag var tonåring fick vi internet hemma och jag chattade med folk. Skeptiker sa åt mig att det är inte riktiga vänner. Det är inte på riktigt när det är över nätet. Men de personer som folk påstod var mina riktiga vänner kände inte mig. Och faktiskt, några av dem var mobbare. De mobbade mig. Bara att det verkade för de vuxna som de var mina vänner för att de ”umgicks” med mig i skolan. I skolan fick vi ibland lära oss om vad mobbing var och att det inte är bra. Jag kände inte igen mig i hur mobbing beskrevs oftast.

I takt med att jag blivit äldre, jag är nu 27, har jag blivit mindre verbal med okända människor och i nya situationer. När jag läser i Typed Words, Loud Voices om tekniska lösningar för att kunna kommunicera med skrift med en röst som läser upp det jag skrivit tänker jag att jag nog skulle behöva det ibland. Men som det är nu har jag inget sånt.  Och många vägrar att läsa det jag har skrivit i förväg. Det orsakar problem att folk inte kan acceptera att alla inte kan kommunicera på det sätt som de vill.

På det största biblioteket i min kommun finns datorer där en kan söka bland deras böcker själv, och så står namnet på hyllan där. Jag kan hämta boken själv, och sen är det en sorts självscanning när en lånar boken också. Behöver alltså inte prata med någon. En gång för några år sedan sökte jag på en bok, och då var informationsdisken markerad på kartan istället för hyllan. Det stod ”Magasin”. Det här var en helt ny situation för mig. Jag var jättenervös men gick ändå till informationen. Där stod en bibliotekarie. Jag ville säga att Hej, jag letar efter den här boken, och så sökte jag på datorn, men det stod bara Magasin och så var informationsdisken markerad, vad ska jag göra nu? Bibliotekarien tittade på mig där jag stod framför disken, och det enda jag lyckades säga var: ”Magasin?” Det som hände sen chockade mig. Hen svarade: ”Jag tänker inte hjälpa dig förrän du frågar snällt.”

Jag rekommenderar verkligen den här boken (den som jag nämner ovan). Det är en mycket viktig och mycket bra bok.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

2 reaktioner till “Tankar om att inte alltid vara (muntligt) verbal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s