Faciliterad kommunikation behövs

14 mars, 2016

Faciliterad kommunikation är en metod som innebär att en stödperson, en faciliterare, hjälper en person att kommunicera via ett tangentbord, t.ex. genom att stödja hens arm eller att hålla en hand på ryggen. Den kan hjälpa personen med motoriken, koncentrationen och/eller vara ett emotionellt stöd. FC, som metoden kallas, kan vara ett alternativ för de som har en funktionsnedsättning som gör andra former av kommunikation svår eller omöjlig.

FC kritiseras för att brukarens möjlighet att kommunicera skulle bli beroende av att faciliteraren är närvarande och för att det skulle kunna uppstå osäkerhet kring vems röst som hörs, faciliterarens eller brukarens.

Det är viktigt att tänka på hur maktförhållanden påverkar situationen. Men det är fel att avfärda FC som metod med hänvisning till detta. FC kan vara en av flera kommunikationsmetoder. Tillgång till flera metoder är bra. I de fall när FC är den enda metoden som fungerar, blir effekten utan FC att brukaren helt blir utan möjlighet att göra sin röst hörd. Det blir en situation där självbestämmandet och inflytandet blir noll. Det kan aldrig vara bättre med ingen möjlighet till kommunikation än med FC.

”Socialstyrelsen konstaterade 2014 att det inte finns något vetenskapligt stöd för den här metoden. Det går inte att vara säker på att det verkligen är den funktionsnedsatta som uttrycker sig, utan faciliteraren – den som håller i handen.

– När fem rapporter av fem visar att det är faciliteraren som har påverkat kommunikationen, så blir ju det också vår slutsats, säger Alexandra Snellman.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6389076

Det är inte ett tillräckligt motargument att det ”inte går att vara säker”. Forskare och anhöriga talar ofta över huvudet på funktionsnedsatta, oavsett vilken kommunikationsmetod vi använder oss av. Forskare och anhöriga talar om funktionsnedsatta och inte med oss. De är emot FC, en metod för att möjliggöra kommunikation. Hur kan de vara säkra på att de själva för funktionsnedsattas talan då?

Det finns andra situationer, t.ex. när det behövs någon som tolkar från ett annat språk, som vi behöver vara medvetna om att tolken har en viss maktposition. Det betyder inte att vi inte ska ha tolkar. Föräldrar eller andra vuxna kan ha inflytande över vad ett barn säger, eller en partner kan ha inflytande över vad hens partner säger. Det betyder inte att vi ska sluta lyssna på alla som har föräldrar eller en partner och t.o.m. aktivt hindra dem från att ens säga någonting. Vi ska vara uppmärksamma på om något inte stämmer eller om någon verkar fara illa, oavsett på vilket sätt hen kommunicerar. Effekten av att Socialstyrelsen avråder från FC och skolinspektionen förbjuder det blir att fler röster tystas och färre får möjlighet att uttrycka sig.

Här är en video där Tim Chan, som har autism, förklarar varför han använder FC, med hjälp av FC. https://www.youtube.com/watch?v=279h9QJ9ptw

Kontext till blogginlägget: Sveriges radios Kaliber poddserie Mirakelmetoden tar forskares och anhörigas parti i 3 program hittills. Brukare av FC har ännu inte fått vara med. Två olika länkar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6389076
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6388964

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s