En kattunge och ett paket i vitt presentpapper, dekorerat med en snöflinga. Paketet är större än katten.

Jag vill inte ha presenter

21 mars, 2016 Från Propinqua

Det finns tillfällen då det är närmast ett krav att ta emot presenter som folk vill ge en. Att vägra presenter och insistera på att inte ta emot presenter som folk ändå kommer dragandes med är väldigt svårt tycker jag. Jag vet att det är svårt, för jag har försökt i många år. Varför? Eftersom jag mår dåligt av överraskningar och av fenomenet med presenter vid födelsedagar och andra sorters firanden.

Det verkar vara vanligt att presentgivaren vid såna här tillfällen vill att presenten ska vara en överraskning. Det är min erfarenhet i alla fall. För att vara säker på att överraska mig är presenten inslagen i ett paket. Sedan pressas jag att öppna paketet inför en publik bestående av presentgivaren och eventuella andra presentgivare. Det verkar vara som att de tävlar om att ge den ”bästa presenten”, alltså presenten som ger den mest glada reaktionen. Men jag blir inte glad av överraskningar. Det är inte rimligt att jag förväntas vara tacksam över att utsättas för dem. Jag riskerar att bli anklagad för att vara otacksam om jag inte lyckas dölja mitt obehag. Jag vill inte såra någon, så det är besvärligt att folk ska insistera på att ignorera mina gränser, och sedan ha mage att bli sårade när jag inte tycker om det. Sluta utsätta mig för saker jag inte tycker om istället!

Folk har svårt att greppa att det är två olika saker att gilla en person och att gilla hens present. De blir ledsna om jag inte gillar deras presenter. För att inte missa ett tillfälle att blanda ihop dessa två saker, och få en anledning att bli besvikna på mig, så har de små förhör om jag verkligen har använt den där kliande tröjan och varför hade jag inte på mig den senast vi träffades? När jag var barn mådde jag dåligt och hade dåligt samvete över att jag inte kunde med min viljekraft se till att jag gillade alla presenter jag fick. Jag märkte att det förväntades av mig att jag skulle gilla vad som helst som någon gav till mig. Eller i alla fall att jag skulle ge sken av att gilla alla presenter. I praktiken samma sak, för jag var dålig på att låtsas. Jag kände mig som en dålig person. Jag tyckte synd om alla som gav mig presenter som jag inte gillade.

Det kunde hända att någon sa inför alla att om jag vill ha kvittot kan jag få det, men rätt svar är här att det behövs inte. Rätt svar är att ljuga. Det anses inte okej att vilja ha kvittot har jag märkt. Det blir dålig stämning och folk blir ledsna, fast de lovade att inte bli det. När jag var tonåring började släktingar att ge mig presentförpackningar med parfym och liknande. Det var en av de jobbigaste sakerna att få, eftersom det också anses vara en könad present, dvs folk anser att parfym som luktar blommor är till för tjejer. De trodde att jag var tjej. Jag är inte tjej och jag gillar inte parfymer, så det gjorde mig ledsen att prackas på sånt. Även om jag hade gillat parfym skulle jag inte använda det av hänsyn till andra och för att jag själv kan få migrän av det.

Det finns ju också tillfällen då det är närmast ett krav på att ge en present. Det hänger ihop. Jag är vad som kallas ”dålig på att hitta på presenter”. Betyder det att jag är tråkig eller inte försöker tillräckligt? Nej. Jag är medveten om att jag, som så många andra, inte har koll på vad andra gillar. Då hjälper det inte att vara påhittig. Det finns mycket få människor som jag känner så väl att jag kan göra en bra gissning av vad de skulle uppskatta, precis som det finns mycket få som har tillräcklig insyn i vad jag gillar. Kan vi inte bara erkänna att vi inte känner varandra så bra?  Jag tycker inte att vi ska ha sociala ritualer som går ut på att överraska varandra. Det är inte alla som tycker om överraskningar.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

3 reaktioner till “Jag vill inte ha presenter”

  1. Just det där att folk ska vara tvungna att öppna inför publik är så märkligt beteende. Om man vill ge någon en present så borde man göra det för att mottagaren ska bli glad och inte för att visa upp den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s