Koncentrationen: Motivationen eller de Poänglösa Grejerna – Vad är problemet?

6 november, 2015 Från Propinqua

För mig som är autistisk och har ADD eller ADHD så är medicinering till hjälp när det gäller koncentration, men bara till en viss grad. Mina koncentrationssvårigheter påverkas av hur motiverad jag är eller inte är. Är jag inte motiverad så blir det extra svårt. Att jag ibland tycker att ingenting verkar intressant och känner mig helt omotiverad att göra nånting kan vara ett symptom som brukar komma när jag är deprimerad, stressad och/eller nedstämd. Det kan vara så att jag återigen fått mindre inflytande över mitt eget liv, till förmån för t.ex. myndigheter och vården. När jag inte själv får styra över min tillvaro blir följden att tillvaron känns meningslös, och det leder till att jag mår dåligt på olika sätt.

Det sägs ofta att vi som är autistiska har problem med motivationen, utan någon analys av vad det kan bero på. (Detta sägs även om personer med ADD eller ADHD). Men det är ju väldigt svårt att bli motiverad att göra poänglösa och onödiga saker, saker som en inte mår bra av, saker som en inte förstår syftet med eller som syftar till något som en inte själv tycker är värdefullt och bra.

När den största delen av problemet är att en tvingas göra meningslösa saker av samhället eller tvingas till tillvägagångssätt, villkor och miljöer som en inte fungerar i, då går det inte att fixa motivationen med ”motiverande samtal”, KBT eller annan form av terapi. Då blir det vårdpersonalen som ställer frågorna och sätter agendan. Jag illustrerar med exempel på den typ av frågor som jag har fått i KBT, i andra sorters terapi och av vårdpersonal i allmänhet: ”Vad är det som hindrar dig från att göra det här som alla andra gör?” ”Hur kan du ändra på dig så att du kan göra det här eller bli sån där som du inte är?”

Jag har skrivit om KBT tidigare, att det förekommer dåliga råd och funkisfientliga värderingar och mål. Det är inget fel att vara autistisk!  Sluta hata oss och sluta säga åt oss att hata oss själva. Jag går inte i KBT längre eftersom det inte fungerar för mig. Om jag har svårt extra svårt att koncentrera mig eller bli motiverad att göra något så frågar jag mig själv: Varför känns det svårt? Varför ska jag göra det här? Vad är poängen? Är det värt det när det inte känns bra och när jag börjar känna mig dålig för att det inte går? Ska jag ens hålla på med saker som inte känns bra för mig? Ska jag försöka igen senare istället? Vill jag det här?

Något som jag vet att jag vill är att lära mig saker. Jag har länge trott att det bästa för mig skulle vara att försöka fortsätta läsa en bok, skriva en text, kolla på en dokumentär eller göra något annat jag fått för mig att jag vill eller borde göra. Försöka fortsätta trots att det verkligen tar emot och är mycket svårt att koncentrera mig.  Jag såg det faktum att jag har kommit halvvägs i många böcker i min bokhylla, böcker om ämnen som jag gillar (historia, arkeologi och språk), som ett slags misslyckande. Jag var rädd att det visade på ett svagt intresse (eller  ”lathet” och ”dålig karaktär”!). Jag förstod inte varför det tog emot.

Nu vet jag att koncentrationen ofta en indikator på vad jag är intresserad av just nu. Något som jag var intresserad och motiverad av när jag började lyckas ibland inte hålla kvar min uppmärksamhet. Det visar sig kanske vara rätt så tråkigt och poänglöst. Eller jag känner mig väldig dragen till något annat istället. Jag vill lära mig om så mycket och det finns så mycket som kallar på min uppmärksamhet. Ibland återkommer jag till en bok och fortsätter där jag slutade, eller läser om hela från början. Det är okej att det är så. Det är helt okej.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

2 reaktioner till “Koncentrationen: Motivationen eller de Poänglösa Grejerna – Vad är problemet?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s