Tandläkare, tandvård och NPF

15 mars, 2016Från Propinqua

Varning: jag beskriver besök hos tandläkaren och övergrepp/maktmissbruk i vården, samt funkisförtryck i det här inlägget.

.

.

.

.

.

.

.

Idag vet jag mycket mer om hur jag fungerar än jag eller någon annan visste när jag var barn. Jag vet att jag kan bli överbelastad av sinnesintryck och att jag är känslig för stressiga situationer, samt att saker kan göra ont för mig som inte gör ont för andra. Den första tandläkaren som jag gick till hade ett stort väntrum där många satt och väntade. Det var alltså många tandläkare som jobbade där. Ljuset i väntrummet var mycket starkt. Det luktade starkt. För att komma till tandläkaren blev jag hämtad från förskolan respektive fritids av en mycket stressad förälder, som ofta redan var sen. Och så åkte vi tunnelbana i 20 minuter och gick av mitt i stan. Det är en mycket stressig miljö.

Jag borstade inte tänderna varje dag, så jag kunde räkna med att det skulle visa sig att jag hade hål som behövde lagas. Först i vuxen ålder har jag varit med om att inget behöver lagas. Jag kunde också räkna med att jag skulle få skäll och förmaningar för att jag inte hade borstat tänderna, både från föräldrar som trodde att jag hade blivit bättre på det och nu blev besvikna, och från tandläkaren. Han var irriterad på mig och oförsiktig. Han brukade säga att något inte skulle göra ont, och sen gjorde det ändå ont. Jag förstod att han var opålitlig. Mina föräldrar fortsatte att ta mig dit under flera års tid, trots att jag kämpade emot. Jag började förstå att jag inte kunde lita på att mina föräldrar var på min sida.

En dag vägrade jag att öppna munnen, och ingen kunde förmå mig att göra det. Jag fick byta tandläkare till en som skulle vara extra duktig på att hantera oss med ”tandläkarskräck”. Han jobbade på ett annat ställe också, och väntrummet var lugnare och mysigare. Han ljög inte, utan han talade om med lugn röst vad som skulle hända, och höll sina löften om att stanna upp när jag sa till eller signalerade med handen. Dessutom fick jag lustgas. Efter några år behövde jag inte lustgasen längre.

Jag är nu 27 år och har aldrig gått själv till tandläkaren. Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna göra det. Jag kan inte räkna med att bli bra bemött eller att mina gränser respekteras. För några år sen gick jag till en tandläkare som jag inte hade träffat förut. Man skulle fylla i en blankett som hade frågor om vilka mediciner jag hade och om jag hade några sjukdomar. Jag fyllde i mina mediciner och kryssade ”nej” på sjukdomar. Det kunde inte tandläkaren hantera.  Hon tyckte inte att det gick ihop. När det kom fram att jag har en autism-spektrum diagnos påstod hon att jag borde ha förstått att jag skulle skriva den diagnosen där. Jag visste ju att det är inte en sjukdom och tyckte att det vore fel att skriva det där. Hon skällde på mig tills jag började gråta och var på väg att gå därifrån. Jag vill nämligen aldrig bli undersökt av en tandläkare som är märkbart förbannad på mig. Aldrig igen.

Jag var inte ensam när det här hände, utan jag hade en boendestödjare med mig, men hon blev helt ställd. Hon var inte beredd på att en tandläkare kan ställa sig och skrika på patienten. Jag har tappat räkningen på hur många gånger tandläkare, läkare, sjukgymnaster och annan vårdpersonal, samt lärare, handläggare m.fl. har blivit så irriterade på mig att de skällt ut mig. De kan bli så otroligt provocerade av min existens. Men det är inte något som går att förbereda mig på eller förutsäga när det kommer hända.

Jag får sämre vård och tandvård för att jag är autist och har ADHD. Jag får ofta sagt till mig att det inte är rimligt att begära att det ska finnas kunskap om NPF annat än hos ”specialister”. Jag tycker att allt annat vore orimligt.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s