”Anpassad för funktionsvariationer”

Jag har fått ett brev idag med inbjudan till F! Storstockholms öppna medlemsmöte. Jag får brevet eftersom jag sen innan senaste valet är medlem i Feministiskt initiativ. Brevet är nästan exakt likadant som de skriver på sin hemsida, och såhär skriver de på hemsidan:

”Tillsammans gör vi framtiden rosa! Varmt välkomna till F! Storstockholms öppna medlemsmöte söndagen den 20 november på Rinkeby Folkets Hus. En eftermiddag med spännande gäster, inspirerande berättelser och musikframträdanden.

Sverige är i förändringarnas tid. Fler och fler börjar se att den antirasistiska feminismen är svaret på problemen vi ser och vår rörelse växer sig starkare varje dag. 2018 ska vi in i riksdagen och du kan vara en del i den resan. Ta chansen att umgås med andra feminister och inspireras! Förtryck och diskriminering kan aldrig bestå. Kärleken är starkare.

Mötet öppnar kl 15.00. Kom som du är och ta med vem du vill! Mötet är öppet för alla.

Vegansk fika med kaffe och te kommer bjudas på! Lokalen är anpassad för funktionsvariationer.

Mer information kommer att komma inom kort.

Många rosa hälsningar och hoppas att vi ses!”

Problemet är inte på något sätt unikt för F!. Många andra partier, föreningar, organisationer gör liknande. Så vad är problemet? Jo, det är såhär att de flesta arrangörer vet inte vad som gör en lokal otillgänglig. När det står att en lokal är ”anpassad för funktionsvariationer”, utan att tydligt förklara hur lokalen är , vilka egenskaper lokalen har, betyder det att ingen kan vara säker på att arrangörerna har tänkt på hinder som kan uppstå. Personligen gillar jag inte ordet funktionsvariationer eftersom jag tycker att det förminskar diskriminering och hur otillgängligt samhället är. Det är lite som att säga ”alla är lite autistiska”. Att påstå att ”Lokalen är anpassad för funktionsvariationer” är inte att ge någon egentlig information. Då blir frågan: vem är detta riktat till? Är det till för att personer som inte berörs ska tänka ”Åh, så bra de är. Så snällt av dem att tänka på det.”?

För som sagt, de har troligtvis inte tänkt tillräckligt på vilken information som behövs. Vad synd om det är så att de har massor med information om trappor, hissar, dörröppnare, hur breda dörrarna är, trösklar, ljudnivåer, belysning, storlek på lokalerna, hörslinga, teckenspråkstolk, allergiinformation om maten, förbud att ha parfymer, pauser, vilorum, sittplatser (hurdana är stolarna), liggplatser osv. som de inte delar med sig av.

Vad synd om de har tagit bilder på hur lokalerna är och beskriver de olika rummen så att ska bli lättare för t.ex. autister att avgöra om vi klarar detta evenemang, samt förbereda oss för det. Vad synd att de har ”glömt” att dela den informationen i såna fall. Vad tråkigt med alla bilder och all information som tappats bort. Oavsett om de hade tänkt på det eller inte så har de inte informerat om det, och då hjälper det inte. Att en ska behöva efterforska själv, kanske skicka mail, om den möjligheten ens finns,  och riskera att bli behandlad som att en är besvärlig och orimlig: Det gör mötet otillgängligt per definition. (Dessutom inga kontaktuppgifter angivna i brevet.)

En annan sak som saknas är en dagordning. Vad kommer hända och när. Att säga när en tillställning börjar och när den slutar är inte tillräckligt. Om dagordning inte är fastställd: vilket datum kommer den att fastställas och publiceras där en lätt hittar det? Inom kort är inget datum. Brevet som jag fick skiljer sig från texten jag citerar ovan på så sätt att i brevet står det ”Mer information kommer att komma upp på vår hemsida http://www.fistorstockholm.se inom kort.”  Jag var tvungen att leta på deras hemsida för att hitta rätt, eftersom de i brevet hänvisar till startsidan, och inte till sidan (ovan) som handlar om just det här mötet.

Vägbeskrivning och karta finns inte heller med. Vilken adress ska den ange som har färdtjänst? Hur tar en sig dit med kollektivtrafiken? Hur hittar en från tunnelbanan/bussen? Att behöva göra extra arbete med såna efterforskningar på egen hand kan vara omöjligt eller mycket energikrävande. Funkisar sållas bort från mötet.

Det är ett elakt skämt att påstå att mötet är öppet för alla under såna här omständigheter. Jag skriver det här blogginlägget för att de som är intresserade ska kunna lära sig något. För den som är intresserad har jag även skrivit om hur en kan tillgängliggöra för autister och andra med NPF. Jag är trött på att skriva samma sak om och om igen till olika föreningar, partier, organisationer, förbund och företag, och att bli bemött med ”oj, vilken miss, men vi ska skriva det snart på vår hemsida.” utan att de lär sig och slutar upp med såna så kallade missar, eller att inte få något svar alls. Jag vill ha en riktig ursäkt och att de bevisar att den är genuin genom att bättra sig snabbt som attan.

Kommentera gärna nedan med vilken information som du skulle behöva för att kunna bedöma om ett möte, en tillställning, en lokal eller en byggnad osv. är tillgänglig för dig eller inte. (Om du har skrivit egna texter om tillgänglighet får du väldigt gärna länka till dem.) Vad behöver arrangörerna tänka på och informera om?

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

6 reaktioner till “”Anpassad för funktionsvariationer””

 1. Om jag skulle gå på ett sånt här möte skulle jag verkligen behöva veta att de tänkt på ljud och ljusmiljö i lokalen. Det är inte roligt att göra ansträngningen att ta sig någonstans, så måste jag bege mig hem igen för att jag inte klarar av ljudmiljön i lokalerna. Jag skulle även behöva veta om schemat för aktiviteterna. Även om lokalerna är tillgängliga för mig kommer jag antagligen inte orka med dessa ”musikframträdanden”, så vill veta om det är praktiskt möjligt att undvika dem men delta i vad jag nu vill delta i.

  Att bara säga att ”lokalen är anpassad för funktionsvariationer” är bara pinsamt och hjälper ingen alls. Jag vill veta om lokalen är tillgänglig för mig. Och jag vill veta om hela evenemanget är tillgängligt för mig, eller annars vilka delar som är det. Det handlar ju som du säger om mer än bara lokaler. Tillgänglig information och kommunikation till att börja med.

  Gillad av 1 person

 2. Set första jag kommer att tänka på är ju att de inte uttryckligen ber folk att avstå från att ta på sig parfym/aftershave, inte ha med nötter i öppna förpackningar etc, och då faller det ju redan där. För vet de normfungerande inte om hur de måste anpassa sig så är det inte anpassat!
  I fråga om lokalen behöver jag veta om det finns ramper, trösklar, dörrbredd, dörröppnare. Jag behöver också veta hur belysning och akustik är, hur långt bort anpassade toaletter är och när det är pauser.
  Önskar att det tänktes mer på sånt här. Anpassning är inte bara ”det finns en ingång där man kan få in en rullstol”!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s