Yrkespersoner: sluta namna, sluta dödnamna

Innehållsvarning: Jag beskriver i detalj meningsutbyte när jag blivit dödnamnad.

Jag är autistisk, trans och kroniskt sjuk. Jag måste tyvärr träffa många yrkespersoner såsom läkare och annan vårdpersonal, apotekare/receptarier och myndighetshandläggare. Som många transpersoner mår jag mycket dåligt av att någon använder mitt dödnamn om mig. Ett (eller flera) dödnamn är (för)namn som en transperson tilldelats vid födseln.

I journaler, dokument och på legitimation brukar en persons juridiska namn stå. Den som har tillgång till dessa källor får ofta för sig att 1) den vet vad en persons namn är och 2) personen är okej med att bli kallad vid namn av dig som yrkesperson. Det är två grundlösa antaganden. Skada som du gör för att du inte vet bättre är ändå skada.

Sluta dödnamna

Jag sitter i väntrummet. En yrkesperson ropar upp mitt i då-läget enda juridiska förnamn, mitt dödnamn som vi kan kalla D. Jag mår direkt väldigt dåligt. Jag berättar att jag är trans, och D är mitt dödnamn, och det är inte bra att ropa upp mig med det.

Y: Men det står här i systemet? Det står inga andra namn här! Det är bara det som står.

J: Jag känner till hur många juridiska förnamn jag har, ja. Jag vet också att jag även har ett efternamn, och att det visst står där.

Y: Jag kunde inte veta att du skulle må dåligt av det. Varför har du inte ändrat det? Vi ropar upp med förnamn här. Det går inte att komma ihåg undantag.

J: Ni har ett system som innebär att ni systematiskt dödnamnar transpersoner. Ni har inget utrymme i ert system för att göra tydligt vilket namn, juridiskt eller ej, förnamn eller efternamn som ni ska ropa upp folk med. Att det är systematiskt gör saken värre, inte bättre.

Y: Men alltså, så är det ju på alla ställen.

J: Det är inte sant.

Y: De allra flesta.

J: Ja, det är ett mycket utbrett problem.

Y: Du måste förstå att jag är inte personligt ansvarig för att vi har det här systemet.

J: Det har jag inte sagt heller.

Y: Det går ju faktiskt att byta namn så det inte ska bli så här.

J: Vad håller du på med? Försöker du säga att transpersoner har sig själva att skylla för det våld som vi utsätts för? Att dödnamna är nämligen, liksom att felköna, en våldsam handling.

Y: Jag bara förklarar hur systemet fungerar, varför det blev som det blev.

J: Tycker du på allvar att det är lämpligt i sammanhanget? Har jag bett om en grundkurs i det ämnet? Jag och tusentals andra transpersoner är redan smärtsamt medvetna om hur era system brister.

Ja, det är inte så välkommet när en förklarar sånt här, och det är otroligt nedbrytande att behöva göra det. Och det tar aldrig slut. Vad bör då yrkespersoner som inte har makt eller inflytande för att ändra systemen göra? Det finns bara ett sätt, och det är att ropa upp efternamnet. Alltid. Inte bara när du tror att nån är trans, för då pekar du ut den personen, och du kommer ändå att råka dödnamna många som du inte vet är trans. Alltid. Eller gå ihop med kollegor och ändra på systemet om ni kan.

Sluta namna utan anledning

Det här är ett annat, men relaterat problem. När och hur ofta brukar yrkespersoner säga förnamn? Har ni lagt märke till fenomenet att säga klientens namn till synes utan anledning? (Retoriska frågor) Exempelmeningar:

Ok, Klientnamn, då gör vi såhär. Hej, Klientnamn, hur mår du? Klientnamn, vad kan jag hjälpa dig med idag? Jag förstår, det får vi kolla upp, Klientnamn. Det låter inte så bra, nej, Klientnamn.

Det här fenomenet är delvis en uppvisning av en maktposition, men kanske framför allt är det ett beteende som ska skapa en artificiell känsla av intimitet, ett personligt möte, en yrkesperson som du kan lita på. Det är obehagligt att utsättas för såna manipulationsförsök, vare sig de är framgångsrika eller inte. För mig som är kroniskt sjuk är majoriteten av gångerna jag hör mina nya namn som jag valt själv när yrkespersoner pratar till mig. Särskilt när de tycker att samtalet inte går så bra slänger de in mitt namn för att mysa till det lite. Låter det äckligt? Ja, det känns i alla fall äckligt. Det finns en risk att namnet blir förknippat med att någon försöker komma mig nära när jag inte bett om det. Att berätta vad mitt tilltalsnamn är, är inte samma sak som att säga ”åh, snälla, säg det här hela tiden, fast jag redan vet att du pratar till mig”.

Om de råkar ropa upp mitt dödnamn, och får veta vilket som är mitt tilltalsnamn nu, kanske de slänger in det några extra gånger. Eller ännu värre, fortsätter med dödnamnet. För den som tycker det låter konstigt att det skulle vara en uppvisning av makt,  fundera på detta: Hur många gånger säger klienten yrkespersonens förnamn, till yrkespersonen, utan anledning?

 

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

4 reaktioner till “Yrkespersoner: sluta namna, sluta dödnamna”

 1. Ett problem med att ropa upp efternamn är att de ofta är mer identifierande, vilket kan vara känsligt i vissa sammanhang, som psykiatrivård.

  Däremot borde de verkligen ha en ruta för ”tilltalsnamn” som de kan fylla i för personer som av något skäl inte vill bli tilltalad vid sitt förnamn. Det finns ju personer med väldigt ovanliga förnamn som blir lättidentifierade med dem.

  Har du ändrat juridiskt namn sen händelsen? Hur har det funkat i så fall? Blir du fortfarande dödnamnad av myndigheter?

  Gillad av 1 person

  1. Ja, att sätta i system att ha en ruta tilltalsnamn, som alla ska ange skulle kunna vara en bra lösning. Jag har lagt till nya namn sen dess, och markerat ett av de nya som tilltalsnamn. Har blivit dödnamnad några gånger sen dess ändå, men inte fullt lika ofta i alla fall.

   Gillad av 1 person

 2. Ber om ursäkt å alla behandlares vägnar för att vi gör såhär! Jag är skyldig till att ha gjort det också, vid första besöket! Däremot aldrig efter att någon tagit upp det och sagt till! Att Du får mothugg tyder på riktigt dåliga behandlare som borde få en uppläxning eller bytas ut…
  Vänligen / Calle, psykolog

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s