En svart stol. På sitsen en korg med blommor, vissnade.

Kapitel 5: Jag utvecklade komplex PTSD i mellanstadiet

Innehållsvarning: barndomstrauma, vanvård/omsorgssvikt (engelskans neglect).

Det finns inte en anledning att jag inte ville gå till skolan, utan väldigt många. Det fanns inte ett enskilt problem som skulle vara enkelt att lösa. Innan jag går in närmare på olika delar vill jag prata om vad som gjorde att jag inte fick någon hjälp eller stöd från vuxna i min omgivning. Vad som bidrog i hög grad till att jag utvecklade C-PTSD redan i mellanstadiet. Det var dels att befinna mig i plågsamma situationer utan någon väg ut, utan något fungerande sätt att kommunicera att jag for illa. Och dels var det att när jag väl försökte sätta ord på saker blev jag inte trodd.

Folk brukar göra skillnad på om ett (autistiskt) barn började prata vid förväntad ålder eller inte. Det är inte så bra att lägga stor vikt vid det. Jag vet att jag pratade som förväntat, och därför antog mina föräldrar, förskolepedagoger och sedan lärare att det fanns en fungerande kommunikationsväg. Men att prata är inte detsamma som att kommunicera. Jag förlitade mig i stor del på skriptad kommunikation. Jag visste inte att det var det jag gjorde. Jag fick inget stöd att lära mig skript för att uttrycka mina behov. Jag fick lära mig ”kan du skicka smöret tack”. Det var oacceptabelt att bara säga ”smöret”. Det var otrevligt. Jag fick skäll. Så efter mycket möda hade jag ett skript som lät trevligt. Men om det jag försökte säga var något som jag inte hade ord för, något som de vuxna inte förstod, då fick jag aldrig lära mig något skript. Frustrerad kunde jag börja gråta. Helt utan anledning verkade det som. Jag kunde inte sluta. Då fick jag veta att jag förstörde för alla andra. Jag blev straffad.

Jag fick lära mig att det var ingen idé att försöka uppmärksamma de vuxna på min situation, för mina gränser respekterades inte, och mina behov avfärdades. Tänk alla gånger ett barn säger ”jag vill inte”, och de vuxna bryr sig inte om att ta reda på varför. De bestämmer bara. De tänker att det är helt utan anledning som barn inte vill saker. Ibland ljuger de för att få barnen att göra som de vill. Tänk alla gånger ett barn säger ”det gör ont” och vuxna säger ”nää, det gör inte ont”. Tänk sedan att det är ett autistiskt barn som fungerar på ett för de vuxna främmande sätt. Som påstår att ljuset från lamporna gör ont. Som plötsligt inte vill leka med sin ”bästa vän”. Som säger att ”jag kan inte”, när de vuxna tror sig veta att hen visst kan. Som säger ”jag är inte arg”. Och de vuxna säger: Det gör inte ont, sluta larva dig. Du vill visst leka med hen. Du kan visst, det här är lätt. Jo, jag märker ju att du är arg.

Min verklighet förnekades. Vad jag tänkte om mina behov, mina känslor, vad jag tyckte om, vad som gjorde ont, vem som var snäll mot mig, vad som var svårt och mycket mer var inte verkligt. Jag hade fel, och de vuxna hade rätt. Jag fick inte försvara mig eller fly undan när jag for illa. Ingen trodde på mig. Jag hade inte svårt för saker, istället var jag bara lat och måste jobba hårdare. Jag var ensam i världen. Jag utvecklade C-PTSD i mellanstadiet.

IMG_20170429_0002
Jag, ca 13 år, sitter i en utomhus-fotölj och läser en bok.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

5 reaktioner till “Kapitel 5: Jag utvecklade komplex PTSD i mellanstadiet”

 1. Väldigt bra skrivet igen! Och jag känner igen mig. Särskilt det med vuxna som sa åt mig vad jag kände och vad som gjorde ont eller inte gjorde ont, och vad som var obehagligt och vad jag tänkte och så vidare. Och inte respekterar när jag säger att jag inte vill göra något, för de tänker att jag kommer säkert att ändra mig när jag väl gör det. Vuxna är väldigt dåliga på det sättet.

  Gillad av 1 person

 2. hej! har precis börjat läsa dina inlägg. Är förälder till ett litet barn som nyligen fått diagnosen autism och ADHD. Känner ibland igen mig i dina föräldrar. Att man rättar ”Kan jag be och få, heter det” och tjatar om saker som kanske är helt onödiga. Får nästan lite ångest, vilket jag säkert förtjänar, av att läsa dessa inlägg. Vill bara poängtera att som neurotypisk (eller i alla fall relativt) så är det inte helt lätt att tänka sig in i hur en liten fyraåring upplever världen. Den hjälp man får från svensk sjukvård är också ganska bristfällig, vilket ger väldigt stort utrymme för misstag.

  Det är väldigt modigt av dig att skriva så öppet om dina upplevelser. Jag tar till mig detta, och försöker, så gott jag bara kan, inte upprepa samma misstag dina föräldrar gjorde, mot mitt barn. Tack för att du skriver!

  Gilla

 3. Att förneka någons upplevelser är en form av gaslighting. Termen används för när någon gör detta medvetet mot ett utvalt offer i syfte att förvirra (som i filmen Gasljus) men den förödande effekten på mottagaren blir tyvärr densamma även om det ”bara” råkar göras pga av bristande förståelse.

  Mina sympatier.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s