Svalt intresse för texter om skolan. Dags att skriva om att vara vuxen autist istället!

Jag har nu skrivit 14 inlägg om skolan och min skolgång: 13 ”kapitel” och en prolog. Trots att många försäkrade mig om att det finns ett stort intresse i föräldrakretsar och lärarkretsar för att höra mitt perspektiv på skolan så har intresset varit svalt. Jag tänkte mig att de här texterna skulle kunna vara till hjälp för autistiska barn, genom att göra deras föräldrar uppmärksamma på skillnaden mellan autistiskt perspektiv och föräldraperspektiv, samt att göra deras lärare uppmärksamma på maktpositionen de har i relation till eleverna.

Jag var för naiv. Det är tydligt att de som läser min blogg är mest autister själva, både vuxna och barn, samt andra funkisar. Och då blir jag tvungen att fundera på om jag inte ska fokusera min mycket begränsade energi på att hjälpa vuxna autister istället för att försöka övertyga de vuxna som har makt över autistiska barn att behandla dem bättre. Jag gråter inombords när jag tänker på hur barn fortsatt tvingas gå till en skola som kränker deras mänskliga rättigheter och som riskerar att orsaka komplex PTSD hos redan utsatta barn, som den gjorde för mig. Men jag har redan skrivit texterna. De finns att läsa här på bloggen. 14 stycken, plus det som jag har skrivit om skolan tidigare. Nu är det upp till andra att läsa och sprida texterna om de tycker de tillför något. Det finns mycket att säga om annat än skolan.

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

8 reaktioner till “Svalt intresse för texter om skolan. Dags att skriva om att vara vuxen autist istället!”

 1. Har rekommenderat (skickat länkar, citat) din mfl bloggar till skolledning, lärare, släktingar mm mm
  Mycket bra material, bra att det finns nedskrivet.

  Gillad av 1 person

 2. Jag har uppskattat dina texter om skolan väldigt mycket. Har en nybliven femåring som ska utredas för autism under hösten. Så även om skola inte är aktuellt än så har jag fått med kunskap inför skolstart tack vare dina texter.

  Gilla

 3. Fick din blogg länkad i en facebookgrupp idag och har läst alla kapitel om skolan i ett streck! Tack för allt du skrivit!

  Jag har själv ett autistiskt barn och letar ofta efter texter skrivna av autistiska personer om just barndom och skolgång. Hittar sida upp och sida ned med olika länkar till diverse habiliteringar och föräldrabloggar.

  Jag VET ju redan hur det är att vara förälder till ett autistiskt barn! Jag har ju redan ett utifrån perspektiv. Det hjälper inte mitt barn!

  Dina texter är ovärderliga. Min högsta önskan är att kunna uppmuntra och hjälpa min anarkistiska rebell att fortsätta få vara exakt den fria själ hen är!

  Gillad av 1 person

 4. Hej! Jag arbetar som psykolog på en mottagning för barn och ungdomar med autism och har ofta kontakt med lärare och elevhälsa i samband med både utredningar och samtalskontakter. Jag hittade dina texter om din upplevelse av skolan i mellandagarna och har läst igenom alla, vissa flera gånger och tänker även rekommendera dem för mina kollegor. Tack för att du delat dem! //Linda

  Gillad av 1 person

 5. Precis upptäckt din blogg och tycker att allting du skriver är högst intressant. Har ett snart vuxet barn med diagnos inom autismspektrat.

  Gillad av 1 person

 6. Tack för dina texter om skolan! Jag känner igen mycket från min egen och mina nu vuxna barns skoltid och du tänker som jag har tänkt på det. Men trycket på en förälder att se till att barn gör sådant som ”alla vet” är nödvändigt och bra är enormt starkt. Den som säger nej står väldigt ensam. Därför vågar vi inte gå så långt som vi borde. Vi skickar barnen till skolan även när vi ser att det skadar dem. Vi tror att vi känner fel och vi nästan tvingas tro att vi är bra föräldrar när vi går emot våra känslor. Jag önskar att jag hade varit modigare. Om mina npf-iga barnbarn hamnar i den situationen i skolan kan jag i alla fall hjälpa deras föräldrar att våga göra rätt.

  Gilla

 7. Tack för att du skriver öppet och ärligt. För att du ger oss som inte är i det en rättvis bild av hur det är för er.
  Jag jobbar som elevassistent och utgår från hur jag ville bli behandlad som barn och hur jag skulle vilja att någon behandlade mitt barn. Du gav mig fler idéer på hur jag kan fortsätta försöka göra en stökig miljö till en trygg plats!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s