Förtidspension

Just nu har jag aktivitetsersättning. När man är 30 kan man inte längre få aktivitetsersättning. Eftersom jag under 2019 fyller 30 ska jag snart ansöka om sjukersättning, som motsvarar det som man förut kallade sjukpension/förtidspension.

Och eftersom Försäkringskassan har så långa handläggningstider har jag tillsammans med läkare och LSS-personalen börjat med allt som ska ordnas för ansökan redan nu. Jag skämtade tidigare idag att nu har jag bara det här fallet kvar att lösa innan jag går i pension. Ett sista rutin-uppdrag innan jag får ta det lugnt och ägna mig åt någon hobby.
What could possibly go wrong?

One Last Job (TV tropes).

Publicerat av

Autistiska Manifestet

Autistisk bloggare som skriver om autism, funktionsnedsättning och rättvisefrågor.

2 reaktioner till “Förtidspension”

 1. När din aktivitetsersättning upphör, glöm inte att också ansöka om sk. sjukpenning i särskilda fall (SJP-SF) fr o m den 1 i månaden efter aktivitetsersättningen löper ut. Den kräver ingen SGI utan den kan man få om man kommer från aktivitetsersättningen. SJP-SF ger också rätt till bidrag för bostadskostnader; aktivitetsersättning ger rätt till bostadstillägg och SJP-SF ger rätt till boendetillägg, men SJP-SF förutsätter att du har aktivitetsersättning hela vägen fram t o m den sista dagen i månaden före den månaden du fyller 30! Själva grejen med SJP-SF är att du kan fortsätta med stöd från FK under tiden din ansökan om sjukersättning handläggs. Får du avslag, kan du ansöka på nytt. Med SJP-SF kan du t o m gå med på arbetsträning och göra detta med stor försiktighet. Och kräver ett arbete stora anpassningar för dig (måste dokumenteras av AF i första hand, skicka en kopia isf av utredningen till läkaren), är det starka skäl att få arbetsförmågan bedömd mot anpassade arbeten istället för normalt förekommande arbeten. Det innebär att du behålls SJP-SF tills ett sådant arbete (anställning) rent faktiskt blir tillgänglig för dig.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för kommentaren! Detta är viktig information. Jag har ansökt om sjukpenning i särskilda fall och boendetillägg, alltså just det som du beskriver, i väntan på beslut om sjukersättningen. Försäkringskassan ”missade” att informera om den möjligheten, men en läkare tipsade!

   Länk till för läsare som inte kände till och vill kolla upp sjukpenning i särskilda fall: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/sjuk_minst_1_ar/aktivitetsersattning-vid-nedsatt-arbetsformaga/sjukpenning-i-sarskilda-fall
   [Redigerade och klistrade in en ny länk, webbadressen hade ändrats.]

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s